Voor technisch opgeleide mensen is hygiëne vaak een ongrijpbaar begrip. Andersom geldt dat voor technologen weinig bekend zijn met alle technische maatregelen op gebied van hygiëne. Daarom zijn er grote interpretatieverschillen en sluiten de technische invullingen vaak niet aan op de hygiënische eisen. In praktijk kan dit als gevolg van onvoldoende of verkeerde maatregelen, maar ook door verkeerd gebruik, grote gevolgen hebben.
Deze opleiding heeft als doel om betrokkenen inzicht te geven in de diverse hygiënische ontwerp maatregelen en het herkennen van de gebruikte technieken. De HDN methodiek is opgezet om het gat te dichten tussen de werelden van technologie en techniek. Deze systematische opzet neemt de grijze gebieden weg dient voor alle partijen als verwachtingsmanagement. Door alle stappen in die methode toe te lichten tijdens deze opleiding, worden deelnemers bewust van het waarom, het hoe en vooral het wanneer van de te nemen maatregelen. De diverse handvatten dienen om de zaken te communiceren en aantoonbaar te maken.
Naast uitleg van het project proces, is deze opleiding een goede introductie in de hygiënische industrie. De vage begrippen zoals reinigbaarheid en hygiëne, worden verbonden aan de technische en praktische kant van het ontwerpen en bouwen van een installatie of machine.
We zullen de volgende onderwerpen bespreken en invulling geven:
- Waarom (regelgeving rondom hygiënische techniek)
- HRA (Hygiëne Risico Analyse)
- Zone- en HDN klasse indeling
- Ontwerp maatregelen (per zone en/of HDN klasse)
- Materiaal- en componentkeuze
- Installeer of inbouw instructies
- Oplevering (documenten)
Uiteindelijke doel van deze opleiding is om de deelnemer het overzicht te geven van de noodzakelijke maatregelen op gebied van hygiëne en hoe dit georganiseerd en uitgevoerd kan worden volgens de systematisch opbouw van de HDN methode.
De methode moet bijdragen in efficiëntie en borging van de gewenste kwaliteit.
De algemene opleiding duurt twee dagdelen. Die kunnen op een dag gegeven worden, maar de voorkeur gaat uit naar twee dagdelen op twee verschillende dagen. De opleiding kan ook heel specifiek gegeven worden voor een bepaald object. Dan doen we een globale HRA (Hygiëne Risico Analyse) voor de het betreffende object. De inhoud van de opleiding kan daar dan op worden afgestemd. (vooraf overleg noodzakelijk)
Kosten:
Genoemde tarieven zijn exclusief b.t.w. en geldig in 2024
Tarieven | Algemeen: 2 dagdelen excl. BTW |
Deelnemer HDN* | € 2.000,- + reiskosten |
Derden | € 2.750,- + reiskosten |
* Op deze opleiding kan de lidmaatschap voucher ingezet worden.
Locatie
Dit kan bij de bij de Metaalunie, maar natuurlijk ook op locatie. Wanneer de opleiding op locatie gegeven wordt, is doorberekening van reiskosten van toepassing.
Aantal deelnemers
Maximaal 14 personen per bijeenkomst.
OOM of A+O Metalektro bijdrage
Bedrijven die zijn aangesloten bij OOM of bij A+O Metalektro, kunnen mogelijk aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten. Voor nadere informatie zie www.oom.nl of neem contact op met uw OOM of A+O Metalektro-consulent.