Vorig jaar oktober organiseerden de verenigingen GMV, DMFI, Machevo & Bulk, en het Hygienic Design Network (HDN) met succes de tweede editie van de “Normendag”. Tijdens deze bijeenkomst stond de focus op enkele belangrijke verordeningen, normen en trends voor machines en installaties in de voedingsmiddelenindustrie. De grote opkomst bevestigde dat er in de markt een duidelijke behoefte is aan meer inzicht in regelgeving en praktische toepassingen daarvan.

Dit jaar pakken we het weer groots aan met een vernieuwde naam: de “Food Systems Safety Day”. Deze naam weerspiegelt ons streven om niet alleen nu, maar ook in de toekomst alle aspecten van veiligheid te behandelen die relevant zijn voor bouwers, installateurs, gebruikers en reinigers van machines en installaties in de voedingsmiddelenindustrie. Het gaat hierbij zowel om de directe veiligheid van de betrokkenen als om de voedselveiligheid voor de consument. Beide vormen van veiligheid worden gewaarborgd door de geldende regelgeving en normen, en staan centraal op deze dag.

Kortom, de “Food Systems Safety Day” is dé plek waar regelgeving, praktische inzichten en innovatie samenkomen om de toekomst van veilige voedselproductie te ondersteunen!

PROGRAMMA:

12:30 – 13:00 uur: Inloop

13:00 – 13:10 uur: Opening door Perry Verberne

13:10 – 13:30 uur: CE Markeringen door Hans van der Steen –  HDN                                        

Tijdens de vorige bijeenkomst, Normendag 2.0 in 2023, kwam de vraag naar voren om een duidelijk overzicht te geven van de actuele verordeningen, de bijbehorende normen, en wat deze betekenen voor machines en installaties. De organiserende verenigingen hebben hierop actie ondernomen en zijn bezig dit in kaart te brengen. Daarnaast ontwikkelen zij een handige tool die, op basis van het beoogde gebruik van een machine, een overzicht biedt van de relevante verordeningen en aanbevelingen voor opleverdocumenten.

 13:30 – 14:00 uur: Veiligheid versus voedselveiligheid door Jan van der Heijden – Kleentec

 Het schoonmaken van een levensmiddelenbedrijf binnen de kaders van de wet (waar de arbeidsinspectie op toeziet) botst in de praktijk nogal eens met het opleveren van een schone fabriek volgens de hygiëneregels (waar de NVWA op toeziet). Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers veilig kunnen werken én een schone fabriek voor jouw klanten? Welke obstakels kom je tegen bij het balanceren tussen veiligheid en hygiëne, en hoe los je die op?

14:15 – 14:45 uur: Energielabels voor technische isolatiesystemen door Edward van Engelenhoven – Saint-Gobain Isover

De verwachting is dat voor technische isolatiesystemen een energielabelsysteem – zoals we dat kennen van auto’s en elektrische apparaten – gaat gelden. Dit energielabelsysteem gaat inzichtelijk maken welke installatie energiezuinig is (en dus minder CO₂ uitstoot) en welke niet. Maar hoe doe je dat? Welke installatie is ecologisch optimaal geïsoleerd en welke nog lang niet? Tijdens deze presentatie leggen we aan de hand van theorie en een praktijkvoorbeeld uit wat dit voor de branche gaat betekenen.

14:15 – 14:45 uur: Wat is de juiste stoomkwaliteit in een voedingsinstallatie door Davy van Paemel – Spirax Sarco  

Wist je dat stoom dat in contact komt met voedsel als een ingrediënt wordt beschouwd? Daarom is het cruciaal dat deze stoom van de juiste kwaliteit is. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze kwaliteit behaalt en behoudt?Alles begint met een slim ontwerp van het stoom- en condensaatnetwerk. Voor stoominjectieprocessen zijn specifieke aanpassingen nodig om aan de hoogste eisen te voldoen. Daarna is goed beheer essentieel: regelmatige controles, zoals waterbehandeling, condenspotbeheer en stoomkwaliteitsanalyses, zijn onmisbaar. Bij grotere bedrijven wordt dit vaak gedigitaliseerd en online gemonitord, wat de processen nog efficiënter maakt. Ook HACCP speelt een belangrijke rol in het garanderen van veiligheid bij stoominjectie.

14:15 – 14:45 uur: CIP data gegenereerd door sensoren te gebruiken voor CSRD door Nicole Janssen – Burkert Benelux

Meten, regelen en controleren is belangrijk voor de optimalisatie van het CIP proces. U wil een optimale reiniging met zo min mogelijk gebruik van water en detergenten in een zo kort mogelijk tijdsbestek. Kunnen de verkregen data u ook ondersteunen bij de CSRD rapportage?

14:45 – 15:30 uur: Pauze

15:30 – 16:00 uur: Breakoutsessies:

 15:30 – 16:00 uur: Duurzaamheidsdata voor wetgeving en promotie door Flora Poppelaars – Partners for Innovation

Weet je hoe jouw afval wordt verwerkt? En weet je hoeveel van de materialen die je gebruikt uit gerecycled materiaal bestaan? Stel dat bedrijven verplicht worden om hierover te rapporteren: hoe zou jouw bedrijf deze gegevens kunnen verzamelen? In het licht van verschillende Europese wetgeving worden bedrijven in de toekomst verplicht om data op het gebied van duurzaamheid en circulariteit te verzamelen. Om hen hierbij te ondersteunen, heeft Partners for Innovation, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en ClickNL, onderzoek gedaan naar manieren waarop bedrijven zich kunnen voorbereiden op deze nieuwe rapportage-eisen. De eerste fase van het project is voorbij. Flora Poppelaars, PhD en Senior Adviseur bij Partners for Innovation, leidt je door het project en de vervolgstappen.

 15:30 – 16:00 uur: Food Grade approved 3D printen, welke (on)mogelijkheden zijn er? door Paul Hendriks – Oceanz

Oceanz neemt u mee in de wereld van het 3D printen van onderdelen welke in direct contact komen met voedingsmiddelen en de daarbij horende wet- en regelgeving. Naast praktische voorbeelden komen ook de beschikbare materialen en bijbehorende mogelijkheden van post processing aan bod.

15:30 – 16:00 uur: Update revisie ISO 14159: Machineveiligheid – Hygiëne-eisen voor het ontwerpen van machines door Wiene Fokkinga – NEN

 16:15 – 17:00 uur: (Voedsel)veilige machines en de NVWA door Gabriel Mainer Albiac en Mariana de Vries – Hlaváčová – NVWA

Machines zijn essentieel in de moderne levensmiddelenindustrie, maar een slecht ontwerp, verkeerde keuzes of gebrekkig onderhoud kunnen grote risico’s vormen voor de volksgezondheid en leiden tot hoge kosten. De NVWA houdt toezicht op de juiste keuze en toepassing van materialen die in contact komen met voedsel, en zorgt ervoor dat machines, apparatuur en andere materialen goed worden ontworpen, gebruikt, schoongemaakt en onderhouden. Maar wat zijn precies de regels, en welke fouten kunnen fataal zijn?

17:00 – 17:30 uur: Discussie

17:30 – 18:30 uur: Netwerkborrel

Mis deze kans niet om volledig op de hoogte te blijven van de laatste regelgeving en inzichten op het gebied van machine- en voedselveiligheid, en zorg dat uw bedrijf klaar is voor de toekomst. Schrijf u vandaag nog in voor de Food Systems Safety Day!

Let op er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar per breakoutsessie (max. 50). Deelname geschiedt op basis van volgorde inschrijving. 

Er zijn voor leden van DMFI, GMV, HDN en Machevo & Bulk geen kosten verbonden aan deelname. Niet-leden betalen € 200 ex btw. Bij no-show zijn wij genoodzaakt kosten in rekening te brengen.

Registreer je deelname via het: Aanmeldformulier

 

Terug naar overzicht